Constantin Panţurescu, primarul care a redat strălucirea Oraşului Regal

De numele primarului Constantin Panţurescu se leagă dezvoltarea şi chiar renaşterea municipiului Curtea de Argeş. Oraşul Regal, la un moment dat blocat parcă în timp şi spaţiu respiră din nou şi asta datorită muncii depuse de către primarul Panţurescu şi a echipei acestuia. Sunt proiecte de zeci de milioane de euro aflate în lucru, lucrări de anvergură menite să redea gloria acestui minunat oraş, cândva, capitala Ţării Româneşti. Am stat şi noi de vorbă cu edilul şi am aflat de la acesta care sunt principalele proiecte aflate în derulare, dar şi care sunt principalele ţinte pentru perioada următoare.
Domnule primar, cum a debutat acest an din punct de vedere administrativ la Curtea de Argeş?
Aş putea spune că suntem într-un plin şantier. În acest moment au început să apară şi satisfacţiile pentru că am scăpat de deranjul major creat la începutul lucrărilor. Am avut un proiect care s-a şi încheiat şi care prevedea schimbarea a 17 kilometri de reţea de magistrală de apă. În acest moment ne apropiem încet-încet de finalizarea mai multor proiecte.
Care sunt cele mai importante investiţii pe care dumneavoastră le-aţi gestionat în ultima perioadă?
Să începem enumerarea acestor investiţii pe traseul Piteşti-Curtea de Argeş, pentru a avea un traseu clar al acestor lucrări. Prima investiţie pe care vreau să o enumăr este legată de staţia de epurare cu tratare treaptă mecanică. Aceasta este o investiţie destul de mare şi este fina-lizată în proporţie de 90-95%. Venind spre centrul oraşului avem proiectul început cu mobilitate urbană, transport cu autobuze electrice. Deja au început lucrările la amenajarea staţiilor, a alveolelor, acolo unde nu au fost şi probabil că zilele acestea vom avea gata şi primele staţii moderne. În acelaşi timp se lucrează şi la Depou, aşteptăm şi autobuzele, probabil că vor sosi undeva în luna iunie-iulie.
Care sunt principalele investiţii pe care le veţi finaliza până la finalul acestui an sau mai bine zis, a acestui mandat?
În primul rând vor fi gata lucrările la staţia de epurare, apoi avem amenajarea trotuarelor cu granit, pista de biciclete, staţii de încărcare. Pot să enumăr aici şi proiectul care prevede reabilitarea infrastructurii rutiere de la intrarea în oraş până la sensul giratoriu de la strada Eroilor. Este un proiect foarte important pentru că această reabilitare totală nu s-a mai făcut de 15 sau 20 de ani. Vor fi finalizate lucrările şi la creşă şi grădiniţă. Aici lucrările sunt finalizate în proporţie de 99%, dar mai sunt mici racorduri de făcut. Zilele acestea finalizăm lucrările la un pod, iar totul arată foarte bine. Pot spune că noi am început şi alte lucrări de amploare care nu vor fi gata nici în mandatul următor.
Sunteţi mulţumit de ce aţi realizat dumneavoastră în acest mandat?
În mare sunt mulţumit de ceea ce am realizat, dar principiul meu este că întotdeauna este loc de mai bine şi tot timpul se poate face mai mult. Atunci când se poate, când este momentul oportun nu trebuie să ratezi şi dovadă că noi nu am ratat nimic. Cel mai important lucru este că noi nu am ratat nicio investiţie pe fonduri extrabugetare.
Cum se prezintă lucrurile privind infrastructura în munici-piul Curtea de Argeş?
Aş vrea pentru început să vorbim despre reţeaua de gaz. Aici avem o colaborare foarte bună cu cei de la compania furnizoare. Pot să spun că în ultimul timp s-au racordat şi cei care încă nu erau racordaţi la reţeaua de gaze, fiind mici excepţii şi mă refer la zone greu accesibile, la capete de reţele. Cred că avem undeva la 400 de noi abonaţi în ultima perioadă. La acest capitol chiar stăm foarte bine. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare avem un proiect pe care îl depunem pe Fondul de Mediu, cu toată strada Victoriei şi adiacentele de la intrarea în oraş. Sunt undeva la aproximativ 600 de familii care în acest moment nu beneficiază de canalizare. Cu infrastructura rutieră stăm foarte bine. Strada pe Valea Iaşului arată foarte bine, lucrările au fost finalizate. Probabil că în trei săptămâni vor fi finalizate lucrările şi pe Bulevard şi totul va arăta foarte bine. În continuare venim cu un proiect destul de important pe trei străzi foarte mari. Este vorba despre un proiect derulat cu fonduri prin Programul „Anghel Saligny“, pe care săptămâna viitoare sper să îl semnez. Mă refer la străzile Râmnicu Vâlcea, Cuza Vodă şi la ieşirea către barajul Vidraru, strada Albeşti.
Cum se prezintă lucrurile la capitolul educaţie în Curtea de Argeş ?
La capitolul şcoli şi educaţie stăm foarte bine. Avem de întreţinut şase şcoli, condiţiile sunt foarte bune. Într-adevăr, cum am spus, tot timpul este loc de mai bine şi de aceea am şi depus un proiect pentru la-boratoare şi vom vedea ce putem primi.
Cum arată bugetul conturat pentru acest an?
Dintr-un total de 36 de milioane de euro, cred că undeva la 15 mi-lioane sunt din fondurile noastre, iar restul reprezintă banii veniţi din proiecte. 28% din bani merg către funcţionare, iar peste 30% pentru dezvoltare. Aici nu am socotit şi centura, acesta fiind cel mai important proiect în prezent, dar şi pentru următorii patru ani. Contractul a fost semnat anul trecut, în luna aprilie, iar după o lună am făcut un parteneriat cu cei de la CNAIR. În prezent se lucrează, se fac studii, iar undeva în octombrie sau noiembrie va fi finalizat studiul şi vom trece la proiectare şi execuţie.
Care sunt proiectele derulate cu fonduri prin Programul Naţional „Anghel Saligny“?
După cum am spus, prin intermediul acestui program de finanţare avem cele trei străzi, iar săptămâna viitoare, joi mai exact, sper să semnăm şi contractul. Este vorba despre reabilitare infrastructură strada Cuza Vodă, Albeşti şi Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală a acestui proiect se ridică undeva la 100 de miliarde.
Ce alte surse de finanţare vă gândiţi să accesaţi pentru a implementa şi alte proiecte?
În acest moment încercăm să accesăm sume de bani prin Fondul de Mediu pentru proiectul de canalizare pe strada Victoriei şi străzile adiacente. Numai că nu ne oprim aici. Suntem foarte atenţi la orice axă care se deschide pentru a vedea cu ce proiecte ne putem încadra pentru a obţine fonduri. După cum am spus, nu ratăm nimic.
Cum decurge procesul de digitalizare la nivelul întregului municipiu?
Aici pot spune că suntem învăţăcei, suntem la primul pas. Intenţionăm, să parcurgem paşi importanţi şi în acest sens. Aşteptăm să ne mai eliberăm cu proiectele foarte mari, pentru că sunt lucrări de anvergură. Vorbim de peste 10 milioane de euro, iar pasul următor va fi către digitalizare.
Ce ne puteţi spune despre investiţiile realizate la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş?
Aici chiar aş putea să mă laud puţin. Vorbim despre un proiect privind eficienţa energetică, plecând de la acoperiş, anvelopări, schimbare reţea de apă, curent, toate ajungând la aproape 4 milioane de euro. Proiectul acesta este gata în proporţie de 90%. Stăm foarte bine şi la capitolul de aparatură. Vorbim despre două proiecte în finalizare. Mă refer la computer tomograf, aparatură de imagistică. Imaginea acestui spital s-a schimbat mult în bine. Bucuria mea mare este că am reuşit să aduc undeva la 15-16 medici care efectiv nu vor să mai plece. Le-am construit şi un bloc în incinta spitalului. O parte dintre ei sunt mutaţi acolo şi am speranţa că mai putem aduce medici, pentru că avem soli-citări în acest sens.
Din dialogul permanent pe care îl aveţi cu oamenii, care ar fi principalele nemulţumiri ale acestora?
Aici ce pot să spun, niciodată nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Este clar că tot timpul mai sunt oameni care au ceva de reproşat. La politică, primărie şi fotbal se pricepe toată lumea. Am avut o isterie că taie primarul teii. Nu am tăiat niciun tei, i-am curăţat. Se văd foarte frumos şi în plus de luni începem plantarea a 50 sau 60 de puieţi ca pe viitor să-i putem înlocui pe cei care sunt în pericol să pice. O nemulţumire pe care o au cetăţenii şi recunosc că o am şi eu la acest moment este legată de gestionarea problemei generate de prezenţa pe străzi a câinilor fără stăpân. Problema nu vine din faptul că eu nu mă ocup şi nu fac ceva în acest sens pentru că de un an şi două luni am un contract cu o firmă şi lunar adunăm de pe străzi undeva la 50 – 60 de câini fără stăpân, iar aceşti câini nu se mai întorc pe străzi. În schimb, apar alţi câini, care fie sunt aduşi la Curtea de Argeş, fie sunt eliberaţi din padocuri clandestine. Din păcate legislaţia nu mă ajută cu nimic. Dacă faci o sesizare la DSV, ei vin şi văd că sunt condiţii foarte bune, dar acei câini apar în stradă. Sper să rezolvăm această problemă. Am mărit acolo la adăpost locurile, mai avem un ţarc. Am sesizat şi Poliţia de la noi. Din păcate, eu nu cred că nu vede nimeni o maşină care vine şi aruncă doi sau trei câini. Oamenii îmi spun că au văzut o maşină în jurul târgului, dar nimeni nu spune mai mult, ce maşină este, cine era la volan, oamenii nu vor să se bage.
Ce mesaj aveţi pentru locuitorii municipiului Curtea de Argeş?
În primul rând, ne apropiem de sărbătorile Pascale şi le transmit Paşte cu sănătate, bucurie şi multă împlinire sufletească. Le doresc tuturor multă linişte şi pace.