Conf. dr. Adrian Tase: „Oul – o binecuvântare“

În această perioadă, oul reprezintă cel mai apreciat şi prezent aliment. Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne propune o o discuţie foarte interesantă despre beneficiile pe care le are oul asupra orga-nismului nostru.

“Cunoscut ca nucleu generator de viaţă, oul este, din perspectiva pascală, şi o simbolică sepultură. Oul însângerat de Paşte îl reprezintă pe Iisus Hristos, iar coaja întruchipează piatra mortuară pe care, ciocnind-o, semnificăm deschiderea Sfântului Mormânt şi Învierea Domnului. Din perspectiva biomedicală, oul este, de asemenea, un nucleu generator de viaţă.

Disponibil pe piaţă şi accesibil ca preţ, oul este o sursă inestimabilă de nutrienţi calitativi, fiind recomandat în cadrul dietelor sănătoase.

Pentru numai 70 de calorii, oul oferă proteine de cea mai bună calitate – peste cele din carne; minerale – iod şi seleniu; vitamine din grupul B, cum sunt riboflavina (B2), acidul pantotenic (B5), biotina (B7), cobalamina (B12); colina şi carotenoide – luteina şi zeaxantina.

Oul este şi o evidentă sursă de colesterol alimentar, de circa 200 mg per bucată. Acest fapt este un avantaj pentru că, pentru membranele celulare, creier, hormoni, etc., colesterolul este o materie primă esenţială. Pe de altă parte însă, printre factorii majori de risc ai infarctului miocardic se află şi hipercolesterolemia şi, mai ales, excesul de colesterol “rău” LDL. De aceea, asocierea dintre consumul de ouă şi mortalitatea cardiovasculară continuă să fie scrutinizată cu atenţie.

În editorialul “Eggs and the heart” dintr-un număr recent al European Heart Journal, Franz Messerli analizează diferenţele sesizate la nivel global. Vestea bună este că, la populaţiile studiate din Asia, consumul de ouă se corelează cu scăderea mortalităţii cardiovasculare. Nu acelaşi lucru se întâmplă în America de Nord şi Europa. Pentru a identifica sursa acestui contrast, autorul a studiat micul dejun din aceste trei culturi.

Americanii, în proporţie de 70%, mănâncă ochiuri cu şuncă, iar restul de 30% omletă sau alte forme de ouă procesate.

Asiaticii, în proporţie de 70% mănâncă Shakshuka sau alte forme de ouă fierte, restul de 30% omletă sau alte forme de ouă procesate.

Pe continentul nostru se mănâncă o treime ouă fierte, o treime ouă procesate şi o treime ouă cu şuncă.

Concluzia este că, modul de preparare are o importanţă decisivă. Prin prăjire şi alte forme de procesare, apar deşeuri oxidative ale colesterolului care sunt toxice. Acest nefericit proces biochimic nu are loc dacă ouăle sunt fierte.

În această perioadă, în care mâncăm ouă roşii preparate prin fierbere, ne dăm seama de binecuvântarea acestui minunat aliment”, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.

Lasă un răspuns