Conf. dr. Adrian Tase subliniază importanţa investigaţiilor cardiologice!

Renumitul medic cardiolog Adrian Tase ne atrage atenţia asupra importanţei investigaţiilor medicale în cardiologie. Medicul argeşean ne vorbeşte astăzi despre importanţa în parte a fiecărei analize şi cum ar decurge un proces ideal privind investigaţiile cardiologice.

„În cardiologie, investigaţiile medicale sunt de importanţă crucială datorită funcţiilor vitale ale inimii şi desfăşurării evenimentelor în regim de urgenţă.

După o anamneză ţintită pe elementele cheie, urmează culegerea cu celeritate a datelor clinice prin examinarea obiectivă a pacientului care include ascultaţia cu stetoscopul, verificarea pulsului arte-rial şi aspectul venelor.

Investigaţia clasică în cardiologie este electrocardiograma, pe scurt ECG. Această invenţie a deschis, în urmă cu mai bine de un secol, posibilităţi diagnostice extraordinare. Cele mai importante boli diagnosticate prin ECG sunt infarctul miocardic acut şi aritmiile. Înregistrarea activităţii electrice la nivel de organ se mai face la creier (EEG) şi la muşchi (EMG). Totuşi, cele mai multe investigaţii se fac prin analize de laborator şi imagistică medicală.

Analizele de laborator curente sunt biochimice (glicemie, creatinină, profil lipidic, etc.) şi hematologice (nr. de hematii, leucocite şi trombocite, etc.). De mare importanţă sunt biomarkerii pentru infarct miocardic acut (troponină),  tromboembolism pulmonar acut (D-dimer), insuficienţă cardiacă (NT-pro-BNP), care au acurateţe înaltă.

Imagistica începe cu radiografia toracică, continuă cu ecocardiografia transtoracică şi, în cazuri selecţionate, transesofagiană, ca şi cu tomografia computerizată (CT) şi RMN. Angio-CT şi angio-RMN sunt echivalente non-invazive ale coronarografiei.

Angiografia coronariană are valoare de diagnostic al leziunii vasculare, ca şi valoare terapeutică prin montarea de stenturi.

Testul de efort are la bază ideea că simptomele cardiace apar mai degrabă la efort decât la repaus, simulând condiţiile de apariţie a unei crize anginoase.

Monitorizarea presiunii sanguine şi a ECG este utilă pentru a determina ce se întâmplă pe parcursul unei perioade de 24 de ore sau mai mari“, transmite renumitul medic Adrian Tase.

Lasă un răspuns