Conf. dr. Adrian Tase – Precauţii la piscină!

Vara şi-a intrat serios în drepturi, iar temperaturile din termometre ne trimit cu gândul la piscină şi la mare. Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne propune o temă de discuţie prinsă perfect în contextul actual. Acesta vine cu o serie de sfaturi de care trebuie să ţinem cont când mergem la piscină.

“La final de iunie se simte deja cuptorul verii. Ca şi la motoare, răcirea organismului uman se face pe două căi: cu aer şi cu apă.

Răcirea cu aer se face în mod natural prin expunere la curenţi de aer (vânt, circuite de aerisire în casă) sau crearea lor prin mers rapid pe bicicletă, trotinetă, placă, role, sau în mod artificial, cu aer condiţionat.

Răcirea cu apă se face prin duş sau prin înot în piscină.

Astăzi vom discuta trei situaţii clinice în piscină.

Primul caz este traumatismul prin contactul cu suprafaţa contondentă a piscinei.

Dacă în nataţie, săriturile fac parte din programul de antrenament al profesioniştilor, pentru  înotătorii amatori, aruncatul în piscină este, de obicei, interzis prin regulamentul de funcţionare. Uneori, însă, cineva sare fără să cunoască tehnica, apa este mică, şi se produce contactul capului cu suprafaţa dură a piscinei. Rezultă un traumatism craniocerebral cu risc vital major. Evident că, dacă persoana este în stare de ebrietate, consecinţele sunt şi mai grave.

Al doilea caz clinic este stopul cardio-respirator care apare la contactul brusc dintre suprafaţa încinsă a tegumentului şi temperatura scăzută a apei. Gradientul de temperatură declanşează reflexe puternice care pot duce la stop cardiac. O regulă elementară spune că, înainte de a intra în piscină, trebuie să faci un duş. Cine o respectă nu va face niciodată stop cardiac la contactul cu apa rece.

Asemenea medicinei allopate, sauna finlandeză foloseşte gradientul de temperatură pentru călirea organismului. La aceasta “gimnastică termodinamică” realizată prin trecerea rapidă din sauna fumegândă în bazinul cu apa foarte rece pot ajunge progresiv persoane sănătoase.

Al treilea caz este sincopa subacvală. Campionat mondial de nataţie din 2022 de la Budapesta ne-a oferit satisfacţii imense, dar şi o lecţie de medicină. O sportivă americană a leşinat în mediul acvatic, probabil din cauza suprasolicitării. Şi-a pierdut controlul şi s-a înecat, fiind salvată doar de curajul şi prezenţa de spirit a antrenoarei, care a intervenit ilegal ca să-şi salveze discipolă. Regula este să nu mergem la piscină obosiţi. Înotul trebuie să fie o distracţie, după cum spune chiar campionul nostru David Popovici. 

Vă dorim zile liniştite, inclusiv la piscină!”, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.

Advertisement

Lasă un răspuns