Conf. dr. Adrian Tase: “Este inima un perpetuum mobile?”

Chicago, IL – AHA Sessions 2015 – Adrian Tase during the 2015 American Heart Association Annual Scientific Sessions meeting here today, Monday November 9, 2015. Photo by © AHA/ Todd Buchanan 2015

Renumitul medic cardiolog. Adrian Tase ne propune astăzi o temă de discuție foarte interesantă. În același timp lansează si o întrebare care practic defineste viața. “Este inima un perpetuum mobile?”. Cardiologul argesean Adrian Tase ne poartă astăzi într-o discutie captivantă

“Inima functionează permanent, pare că nu obosește niciodată. Este inima un perpetuum mobile? Care este secretul acestei energii extraordinare? În primul rând, cordul trebuie să pompeze constant singe în organismtermenul medical adecvat valabil pentru durata de un minut fiind debitul cardiac. Oriacest debit cardiac este pro- dusul dintre debitul per bătaie si numărul de bătăi pe minut.

Aritam mai devreme căla sportivii de performanță, frecvența cardiacă scade pentru a contrabalansa debitul bătaie crescutastfel ca produsul celor douădebitul cardiacsă rămână con stant. Acesta este unul din mecanismele prin care inima se menajează în conditii de repaus

Prin locutiunea latină perpetuum mobile înțelegem o maşinărie ideală sau un sistern fizic imaginar care ar fi capabil să funcționeze ciclic până la infinit doar pe baza energiei pe care o pro- .

duce Această denumire se mai utilizează metaforic și în muzica clasică pentru piese de mare virtuozitate și cu u ritm alert, in care succesiunea rapidă a a sa sunetelor scurte si de valoare egală lasă impresia unei mişcări continue, Dar și în acest caz, presa se termină după câteva minute.

Revenind la inimă, este evident că, dacă fizic nu poate fi realizat un perpetuum mobile, nici cordul nu face exceptie. Functionarea neobosită a pompei cardiace se explică prin faptul că inima își ia la fiecare ciclu cardiac o pauză de 3-4 zecimi de secunda Această pauză reprezintă circa o treime dintr-o secundit, exact cum cele 8 ore de somn reprezintă o treime din cele 24 de ore ale nictimeruluiDe asemenea, la nivelul fibeelor miocardice există sisteme per formante biologic care asigură energia necesară contractiei musculare cardiace.

Aşadar, inima poate functiona lejer în conditii de repas ca un înotator care face pluta. Atunci când organismul face un efort fizic sau are o stare emotionalăcondal are capacitatea de a-si amplifica activitatea pentru perioa da respectivă.

Dacă în cardiologia traditională, repausul la pat era considerat esential, în zilele noastre, miscarea este reconsiderată chiar la pacienti cu boli grave de inimă. Astfel, la pacienții cu infarct miocardic acut, repausul absolut la pat este valabil doar in primele 72 de ore, după care se inițiază mobilizarea, individualizat în functie de evolutia bolii.

De asemenea, pacienți cu insuficientă cardiacă primesc recomandări de activitate fizică gradată, de la caz la caz, pentru că s-a dovedit stiintific faptul că o bună irigare a muschilor, inclusiv cardiac, realizată prin mişcare, ameliorează simptomele bolii.

In concluzie, persoanele antrenate fizic sunt mult mai flexibile în condiții de efort decât persoanele sedentare. De aceea, recomandăm cu căldură activitatea fizică tuturor doritorilor, dar numai după un consult la cardiologie, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.

Advertisement

Lasă un răspuns