Conf. dr. Adrian Tase: ‘Actualităţi în viroze’

Chicago, IL – AHA Sessions 2015 – Adrian Tase during the 2015 American Heart Association Annual Scientific Sessions meeting here today, Monday November 9, 2015. Photo by © AHA/ Todd Buchanan 2015

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase a vorbit despre ultimele probleme cu care se confruntă lumea medical, atenţia tuturor fiind îndreptată către ceea ce înseamnă variola maimuţei. Medicul argeşean subliniază că nu există riscul real al unei noi pandemii.

“Variola maimuței este o boală care a atras atenția opiniei publice în ultimele săptămâni. Deși se extinde, variola maimuței nu are șanse să atingă nivelul pandemic. Experții spun că va fi, probabil, o boală autolimitată, sau, în cel mai rău caz, de o amploare cel mult cât gripa aviară sau gripa porcină. Acum aflăm că a apărut si gripa tomatelor. Perfect valabilă din punct de vedere medical, dar fără motive de panică.

O pandemie are loc o dată la 100 de ani și tocmai ne-am confruntat cu Covidul. Deci, respectând această regulă, cu următoarea pandemie se vor confrunta strănepoții noștri”, a punctat medicul argeşean Adrian Tase.

Pandemia de COVID nu s-a încheiat

Renumitul medic argeşean atrage totuşi atenţia asupra faptului că pandemia de COVID nu s-a încheiat. “Totuși, Covidul nu s-a terminat încă. Din fericire, în țara noastră este o pauză pandemică de aproape șase luni, care ne-a permis să sărbătorim cum se cuvine atât Crăciunul, cât și Paștele. Și acum, Înălțarea Domnului!

Observăm recrudescențe pe diverse paralele și meridiane. În SUA, de pildă, se remarcă, de circa o săptămână, creșteri ale numărului de cazuri și ale numărului de spitalizări, și există temeri justificate că va crește și numărul deceselor. În acest context, societatea civilă de peste ocean este din nou împărțită: o parte (Philadelphia, California, Massachussets) doresc obligativitatea portului măștii, alții (de exemplu, primarul New York-ului) vor să aibă în continuare libertatea de a nu purta masca.

Rezultatele științifice sunt paradoxale. Pe de o parte, este dovedit faptul că masca reduce circulația virusului de la o persoană la altă. Pe baza acestui fapt, ar fi logic să avem mai puține infectări Covid. Totuși, dovezile științifice arată că nu se întâmplă chiar așa. În condițiile în care virusul este extrem de contagios, este suficientă scoaterea măștii pentru câteva minute, pentru a mânca sau a te hidrata, pentru ca infectarea să se producă. În Hong Kong, unde se aplică “mascarea universală”, a avut loc recent o exacerbare pandemică. A te infecta sau nu depinde foarte mult și de cantitatea de virus. Prin urmare, experții americani consideră că masca este obligatorie în spitale, este puternic recomandată în avioane, școli, supermarketuri, iar în societate, fiecare persoană decide pentru ea.

În ceea ce privește vaccinarea, ea a fost foarte utilă în primele valuri ale pandemiei. În prezent, este dovedit faptul că, persoanele vaccinate, inclusiv cu booster, sunt mai rezistente la formele grave, care necesită spitalizare și intubație, și au o rată a deceselor mult mai mică decât nevaccinații. Pe de altă parte însă, multă lume a obosit psihic după doi ani de pandemie – Covid fatigue, și nu mai reacționează la pericolul infectării. De asemenea, mai mult de jumătate din populație a trecut oficial prin boală, fără să mai vorbim despre cei care au făcut forme asimptomatice. Deci, în prezent, există multe persoane care, chiar nevaccinate, au dobândit imunitate prin infectare. De aceea, persoanele care au făcut boala nu au nevoie să se vaccineze timp de șase luni. De asemenea, înainte de a ne vaccina, este bine să ne facem titrul de anticorpi, care reflectă nivelul apărării imune. 

În SUA este disponibil tratamentul post-infecție cu Paxlovid, ca și Evusheld pentru protecția pacienților imunocompromiși.

Va dorim o săptămână liniștită!”, conchide medicul argeşean Adrian Tase.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura