Fermier, lăsat fără o parte din pământ de un agricultor

Tânăr fermier – în pericol să piardă banii de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și subvențiile pe hectar după ce Primăria de care aparține a făcut o ”manevră” privind contractul de arendă pe care îl avea încheiat pe 15 ani și a refuzat să îi elibereze adeverința pentru plata din campania 2022, document ce trebuia depus obligatoriu la agenția de plăți.

Pentru fermierul argeșean, Valentin Stan, susținerea autorităților privind ”înnoirea generațiilor” și sprijinirea agricultorilor tineri nu pare să funcționeze. Acesta are în derulare un proiect privind Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 6.1., din 2016, iar în acest an Primăria l-a anunțat că există pentru cele 3 hectare pe care le avea arendate un alt contract de arendare care se ”suprapune” cu al lui. Cel care a povestit pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO tot necazul tânărului fermier este tatăl acestuia, Nicolae Stan, cel care ne-a spus că a și bătut pe la ușa tuturor instituțiilor statului, de la Prefectură la Ministerul Agriculturii, pentru a găsi o rezolvare la speța pentru care se luptă. A obținut promisiuni și confirmare că dreptatea este de partea lor, însă la o rezolvare concretă nu s-a ajuns nici în ziua de astăzi.

”Băiatul are proiect în derulare și le-am spus și lor, celor de la Primărie, că există un risc maxim ca acesta să dea banii înapoi sau să aibă probleme la proiect. Pentru că potrivit regulilor pentru fonduri europene un tânăr fermier 8 ani nu are voie să se angajeze, nu are voie să închidă firma sau să piardă terenul, în sensul vânzării sau anulării contractului de arendă”, ne-a povestit tatăl fermierului Valentin Stan.

Cum a început totul

Valentin Stan lucrează în comuna Ștefan cel Mare din județul Argeș circa 35 de hectare de teren. În 2015 a reînnoit  un contract de arendă pe 1,75 ha, care mai fusese lucrat cu alți 5 ani în urmă de tată iar acesta a fost transferat la fiu pentru a putea să acceseze fonduri privind tânărul fermier. Ulterior, în 2019, s-a încheiat un alt contract pentru 1,25 ha, ambele documente fiind semnate pe 15 ani.

Actele au fost încheiate cu o mătușă a tatălui, Mereanu Elena, cea care deținea împreună cu alți doi frați, dreptul de proprietate pe cele 3 hectare de teren.

”Când am preluat ambele suprafețe erau pârloage, pline de mărăcini. Le-am curățat, le-am muncit totul a fost bine. Totul a început anul trecut când i-am dus arenda mătușii iar acesta m-a anunțat că împreună cu frații vrea să vândă pământul. Cei doi frați erau plecați în străinătate când a fost încheiat contractul de arendă. Eu i-am spus din start că suntem interesați să cumpărăm pământul și oferim oricât cere, la prețul pieței. Am așteptat ce am așteptat și după sărbători am auzit prin sat că pământul a fost vândut. Ce au făcut, cum au făcut că suprafața a sjuns la un fermier mare de aici din zonă. Pe actul de la notar au făcut o promisiune bilaterală care se pare că este datată cu 16 octombrie 2020 și este încheiată pe 3 ani”, a mai povestit fermierul.

Primăria a refuzat eliberarea adeverinței pentru APIA 

Cu un contract de arendă valabil, în 2021 tânărul din comuna Ștefan cel Mare a însămânțat pământurile ca în fiecare an, inclusiv cele 3 hectare pe care le știa concesionate conform legii. Surpriza a venit însă în primăvara anului 2022 când Primăria i-a refuzat înregistrarea cererii pentru eliberarea adeverinței obligatorii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care urma să ateste că terenul este la dispoziția fermierului.

Tânărul fermier, lăsat pe dinafară de un fermier din zonă

Din spusele fermierului, cel care încheiat contractul de arendă sau a obținut promisiunea de vânzare a pământului este un producător agricol mare care deține peste 300 de hectare în zona județului Argeș.

”Fermierul are peste 300 de hectare iar un tânăr producător nu poate să cumpere 3 hectare pentru a nu pierde proiecte și subvențiile. Am primit asigurări de peste tot pe unde am mers, Prefectură, Minister unde am fost în audiență la secretarul de stat, Ion Găman, că dreptatea este de partea noastră și lucrurile se vor lămuri. Până astăzi însă am rămas și fără subvenție, și cu proiectul AFIR în pericol”, a mai specificat agricultorul.

Contract reziliat fictiv

La insistențele fermierului din comuna Ștefan cel Mare, Primăria i-a comunicat că cele două contracte de arendă încheiate legal au fost reziliate încă din luna mai 2021. Agricultorul spune însă că el nu a semnat niciun act de reziliere iar contractul inițial specifica foarte clar că actul poate înceta înainte de data de expirare doar cu acordul părților.

”Ei spun că a fost reziliat contractul, că pământul a fost vândut dar fără semnătura noastră nu știu cum s-a putut. Doar dacă nu cumva ne-au falsificat semnătura că altfel nu îmi explic”, a mai precizat nedumerit fermierul.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura