Valul de căldură toridă face ravagii în Europa

Mii de pompieri s-au luptat miercuri cu peste 20 de incendii care au făcut ravagii în Portugalia și în vestul Spaniei, amenințând satele și perturbând vacanțele turiștilor, pe fondul unui val de căldură care a împins temperaturile la peste 45 de grade Celsius în unele părți ale Europei.

În Franța, sute de pompieri, sprijiniți de 6 avioane cu apă, au luptat împotriva a două incendii de vegetație în sud-vestul țării, care au dus la evacuarea a mii de rulote, a declarat prefectul Girondei, Fabienne Buccio, potrivit Reuters.

În Santiago de Guarda, districtul portughez central Leiria, Albertina Francisco se străduia să își stăpânească lacrimile în timp ce un nor de fum negru se ridica deasupra micului sat.

„A fost foarte greu”, a spus Francisco, în vârstă de 42 de ani, care își ajuta sora bolnavă să se evacueze. „Nimeni nu a ajutat – pompierii și avioanele au ajuns aici abia acum… Statul trebuie să facă mai mult pentru a ne ajuta”.

Unii săteni au salvat animale de companie, în timp ce alții i-au ajutat pe pompieri să lupte cu flăcările.

În Leiria, unde peste 3.000 de hectare au ars până acum, autoritățile au blocat autostrăzile principale și străzile secundare, deoarece vântul puternic a îngreunat lupta pompierilor împotriva flăcărilor. Cea mai importantă autostradă din Portugalia, care leagă capitala Lisabona de Porto, a fost, de asemenea, blocată din cauza unui alt incendiu mai la nord.

Aproape 900 de pompieri se luptau cu trei incendii active numai în Leiria, în timp ce în întreaga Portugalie continentală erau 2.841 de pompieri la sol și 860 de vehicule.

În sudul Portugaliei, în regiunea Algarve, populară printre turiști, un incendiu a izbucnit în orașul Faro și s-a extins la stațiunea de lux Quinta do Lago. Videoclipurile au arătat flăcările apropiindu-se de vile, arzând palmieri și părți din terenurile de golf.

Aproximativ jumătate din Portugalia, afectată de secetă, va rămâne joi în alertă roșie pentru condiții de căldură extremă, cele mai ridicate temperaturi fiind așteptate în districtele Santarem și Castelo Branco, a anunțat institutul meteorologic IPMA.

Cea mai ridicată temperatură de miercuri a fost înregistrată în orașul central Lousa, la 46,3 grade Celsius, cu un grad sub recordul din 2003.

Cel puțin 135 de persoane au suferit răni, în principal minore, de când au început incendiile de vegetație în Portugalia, săptămâna trecută, iar aproximativ 800 de persoane au fost evacuate din casele lor, potrivit Autorității de Protecție Civilă.

Totodată, peste 2.700 de hectare au ars până în prezent în regiunea franceză Gironde. Cel mai mare dintre cele două incendii se află în jurul orașului Landiras, la sud de Bordeaux, unde drumurile au fost închise și 500 de locuitori au fost evacuați.

Celălalt se află de-a lungul coastei atlantice, în apropierea emblematicei „Dune du Pilat” – cea mai înaltă dună de nisip din Europa – situată în zona golfului Arcachon, deasupra căreia au fost văzuți nori grei de fum întunecat ridicându-se pe cer.

Incendiul respectiv a dus la evacuarea preventivă a 6.000 de persoane din cinci campinguri din jur. Aceștia au fost duși la un centru expozițional local pentru a se adăposti.

În ajunul Zilei Bastiliei, prefectura Gironde a interzis până luni toate focurile de artificii în orașele și satele aflate în imediata apropiere a pădurilor.

Având în vedere că schimbările climatice provocate de om declanșează secete, se așteaptă ca numărul incendiilor de vegetație extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani, potrivit unui raport al ONU din 2022, publicat în februarie.

Miercuri, temperaturile caniculare au cuprins, de asemenea, vastul bazin al fluviului Yangtze din China. Pompierii au lichidat un incendiu de pădure în apropiere de orașul turistic Datca din Turcia, iar cererea de energie electrică din Texas a atins un nivel record, deoarece consumatorii și-au pornit aparatele de aer condiționat pentru a scăpa de căldură.

În regiunea Extremadura din vestul Spaniei, la granița cu Portugalia, pompierii s-au luptat cu un incendiu care a cuprins provincia Salamanca din regiunea Castilia și Leon, arzând peste 4.000 de hectare.

Părți din regiunile Extremadura, Andaluzia și Galicia au fost declarate în alertă roșie pentru căldură extremă, a anunțat serviciul de meteorologie spaniol AEMET, adăugând că cea mai ridicată temperatură din țară a fost miercuri de 45,6 grade Celsius în provincia Huelva.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura