Prețuri colosale pe litoralul românesc! Un șezlong costă cât o noapte de cazare!

Conform OUG 19/2006, litoralul românesc este concesionat operatorilor privaţi de către Administraţia Naţională “Apele Române”. Astfel, la câţiva ani, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral licitează sectoarele de plajă, o licitaţie la care pot participa şi primăriile dacă au buget şi dacă-şi permit să concureze cu privaţii.

Propunere-bombă: plaje publice pe litoralul românesc. Un operator privat este obligat prin contract să lase 30% din suprafaţa sectorului concesionat la liber (cu o latură deschidere la apă) pentru orice turist care vrea să stea la soare cu prosop sau cearşaf. Numai că, de obicei,  acest lucru nu se întâmplă deoarece operatorii privaţi îi determină pe turiştii care vor sa stea pe prosop sau cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe.

Pentru a se asigura că aceste plaje vor fi cu adevărat publice, prin aceeaşi iniţiativă se precizează ce poate face o primărie cu sectorul concesionat: să amenajeze toalete şi duşuri publice, să amplaseze coşuri de gunoi, să amenajeze plaja corespunzător în sezon şi să asigure curăţenia plajei întreg anul. „Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi că există o astfel de iniţiativă legislativă din simplul motiv că s-ar crea o alternativă pentru oamenii care vor să stea pe o plajă fără construcţii, fără şezlonguri sau umbrele. S-ar prelua presiunea care o fac astfel de oameni pe operatorii privaţi de plaje şi s-ar evita scandalurile pe care le vedem des între turiştii cu cearşaf şi cel care întreţine plaja”, explică Bogdan Bola, citat de Adevărul.

„Turiştii vin pe litoral pentru mare, pentru apă. Este anormal ce se întâmplă azi cu plajele din România, este anormal ca un şezlong să coste în anumite locuri cât o noapte de cazare”, a declarat şi Radu Cristian, primarul Mangaliei.

Lasă un răspuns