Ion Mînzînă: „Zic să nu scăpăm din vedere ce a făcut echipa câştigătoare“

Preşedintele PSD Argeş şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă vine cu o analiză foarte bine construită privind modul în care multinaţionalele plătesc impozite infime în ţara noastră.

„Zic să nu scăpăm din vedere ce a făcut echipa câştigătoare! Adică nişte unii care se opun cu toată puterea la o reglementare a pieţei energiei şi o impunere a unei taxe de solidaritate către companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Multinaţionale care fac profituri uriaşe în România, cu muncitori români, dar care plătesc impozite infime în ţara noastră. Voi cita din analiza dlui profesor universitar Mircea Coşea, un economist realist, care nu poate fi bănuit a avea preferinţe de stânga şi, consider eu, nici de dreapta.

„În primele 4 luni ale acestui an, România a plătit în contul datoriei rostogolite ( dobânzile la împrumuturile făcute de stat) aproape 9 miliarde de lei şi se estimează că până la sfârşitul anului vom plăti 30 de miliarde de lei, faţă de anul trecut, când am plătit 16 miliarde de lei. (…) Este o enigmă, pentru că nici astăzi nu ni se spune cum a fost posibil ca, într-un an, guvernele Orban şi Cîţu să ridice datoria publică a României de la aproximativ 30% la 50% în PIB. De ce au fost făcute acele împrumuturi atât de rapid şi de mari? (…) A existat şi un lucru care s-a prezentat a fi pozitiv pentru România, şi anume creşterea economică din primul trimestru cu 5,1%. Totuşi, vedem că pe ansamblul ţării, la nivel de cetăţean, n-a avut nici un efect pozitiv, pentru că în România tot ceea ce produci se duce pe plata datoriilor“

Pe scurt, o întrebare fără răspuns, deşi putem intui câte ceva în urma dosarelor penale deschise: de ce băieţii aceştia „deştepţi“ au împrumutat ţara atât de mult, într-un timp atât de scurt? Scuza cu pandemia nu ţine, pentru că toate ţările au fost afectate, toate s-au împrumutat, dar nu aşa, orbeşte. Sau poate, mai corect spus, inclusiv din punct de vedere penal, premeditat.

Cine a beneficiat de pe urma dobânzilor negociate? Daţi un search pe „sfântul“ Google!

Unde s-au dus banii împrumutaţi, pentru că nu am auzit de firme româneşti salvate de la faliment prin infuzie financiară din partea statului, nici de vreo investiţie în infrastructură de amploare în acele 20 de luni. Oare în zecile de mi-lioane de doze de vaccinuri, cu care am fi putut vaccina şi vecinii din regiune? Oare în aparatura luată de la chinezi care nici astăzi nu produce vreo mască? Oare în anumite „investiţii“ de care nimeni nu ştie sau nu vrea să ştie? Oare în bugetele unor primării conduse de primari care l-au votat la un moment dat pe Cîţu la şefia PNL pentru ca apoi să îl extirpe ca pe o măsea cariată şi infectată? Din cauza acestor „supermani“, şi astăzi ne împrumutăm la dobânzi uriaşe, deşi suntem deja cocoşaţi de creditele făcute de cei doi. Şi probabil că o mare parte din aceşti bani se duc în plata acelor datorii rostogolite de care vorbea Mircea Coşea.

Degeaba se chinuie firmele autohtone să supravieţuiască şi să producă, degeaba contribuie la creşterea economică, pentru că banii se duc să spele jaful făcut de aceşti indivizi! Aceiaşi indivizi care, împreună cu actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, au permis o liberalizare sălbatică a preţurilor la energie, în ciuda tuturor informaţiilor pe care le aveau cu privire la evoluţia economică la nivel macro şi la evoluţia geo-politică. Tot PREMEDITAT!

Pe spatele românilor şi a firmelor româneşti, o parte din companiile din energie şi statul fac bani cu grămada (s-a ajuns să se vândă MWh la valori care asigură producătorilor profituri de 4000-5000%!!), deşi România este singura ţară din Uniunea Europeană care este, practic, independentă energetic. Consumul de energie a scăzut deja cu 14%, asta şi pentru că o serie din marii consumatori s-au închis, neputând suporta noile tarife pentru producţie.

PSD şi-a făcut treaba, atât cât a putut. A reperat cât a putut repara şi a impus o serie de măsuri sociale care au protejat cetăţenii cei mai vulnerabili.

Dar aceste măsuri nu vor putea fi susţinute pe o perioadă mai îndelungată dacă nu vor fi luate măsuri rapide, cu impact direct, în economie.

Nu putem să subjugăm la nesfârşit firmele româneşti şi românii şi să ne împrumutăm şi pentru urmaşii urmaşilor noştri. Poate aceia din viitor vor avea putere să strige! Cei de acum au strigat cu altă ocazie. Acum tac…“, transmite preşedintele PSD Argeş şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă.

Lasă un răspuns