Se anunță prăpăd în România! Încă trei zile de foc cu temperaturi de peste 42 de grade!

Apele Dunării au scăzut atât de mult încât epavele barierelor scufundate au ieșit la suprafață. Seceta a pârjolit și pășunile. Animalele sunt scoase pe izlaz doar pentru plimbare, nu și pentru hrană.

Seceta face prăpăd în România, iar veştile meteorlogilor nu sunt deloc înbucurătoare. Codul galben de caniculă s-a prelungit. Vor fi încă trei zile cu temperaturi de foc, cele resimtite au ajuns deja la 42 de grade.

Duminică, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării,  disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Luni și marți (8 și 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade. Însă temperaturile resimţite vor trece de 40 de grade.

Nici hidrologii nu vin cu veşti mai bune. Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc”, arată prognoza INHGA.

Advertisement

Lasă un răspuns