Moscova le promite deținuților bani și libertate dacă merg să lupte în Ucraina. Îi trimite apoi ca momeală în prima linie

Moscova face promisiuni de libertate și bani condamnaților din celulele aglomerate ale închisorilor rusești. Urmează telefoane frenetice între rude și deținuți, care cântăresc oferta. Apoi deținuții dispar, lăsându-i pe cei dragi să citească rapoartele despre sosirea răniților în spitale, relatează CNN.

Această scenă se desfășoară adesea în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată epuizată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă în Ucraina, există tot mai multe dovezi că Kremlinul recrutează prizonierii Rusiei pentru a lupta pe front.

CNN a vorbit cu deținuți implicați în cea mai nouă schemă de recrutare din Rusia și cu rudele și prietenii lor. Activiștii cred sute de deținuți, de la ucigași la traficanți de droguri, au fost recrutați din zeci de închisori din Rusia. Unii au fost chiar scoși din închisoarea unde este deținut un cetățean american, Paul Whelan. Fratele său, David, a spus în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit închisoarea IK17 din Mordovia pentru a merge să lupte în Ucraina.

Zeci de mesaje trimise între deținuți și rudele lor, studiate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de deces este mare. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, o afirmație pe care Kremlinul a negat-o însă.

Un deținut condamnat pentru trafic de droguri a vorbit cu CNN din celula sa, sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă, destul de obișnuit în sistemul penitenciar al Rusiei, pentru a sublinia condițiile oferite.

„Acceptă criminali, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști. Se oferă amnistia sau grațierea în șase luni. Cineva vorbește despre 100.000 de ruble pe lună, alții de 200.000”, spune el.

Deținutul a adăugat că oferta a fost făcută de bărbați neidentificați, despre care se crede că fac parte dintr-o firmă a unui contractor militar privat, care au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie.

Cei care acceptă să fie recrutați vor face două săptămâni de antrenament în regiunea Rostov, din în sudul Rusiei. Recrutorii nu par să insiste pe experiența militară.

„În cazul meu, dacă este real, voi spune da. E o mare diferență să fii închis timp de aproape un deceniu sau să ieși în șase luni, dacă ai noroc. Dar asta dacă ai noroc. Vreau doar să merg acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?”, spune deținutul.

El a adăugat că 50 de deținuți au fost deja selectați pentru recrutare și plasați în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiștii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar din Rusia au declarat de la începutul lunii iulie că au fost inundați de rapoarte din toată Rusia de la rude îngrijorate de soarta deținuților.

Lasă un răspuns