Pericol de accident nuclear? Raed Arafat, informația momentului în România

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a dat detalii despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear, în contextul îngrijorărilor privind centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. De asemenea, acesta a spus că un impact nu va fi resimțit imediat în România și a explicat ce trebuie să facă românii în cazul în care se petrece un astfel de eveniment.

Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, a anunţat Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina.

Impactul nu va fi imediat resimțit în România

Cu toate acestea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a vorbit despre procedurile care se aplică în cazul unui accident nuclear. Potrivit acestuia, impactul asupra României nu va fi unul imediat în caz de accident.

„De câteva zile suntem în legătură permanentă cu conducerea CNCAN. Se discută și la nivel mai înalt cu domnii miniștri și domnul premier pentru a urmări situația. La acest moment nu există un pericol imediat. Radiațiile sunt la nivel normal. CNCAN află foarte rapid dacă ceva se schimbă și ne informează și asta înseamnă că intră în acțiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență și toate procedurile de urgență.

Centrala e la 800 de kilometri de România, o distanță mare, din punct de vedere al zonei de siguranță. Un impact imediat în câteva minute nu îl vom vedea. Impactul va fi printr-un nor, prin vânt, eventual, care vor fi ulterioare. Acest lucru va fi discutat cu CNACAN pentru a stabili care sunt măsurile necesare”, a spus Raed Arafat pentru Euronews România.

Lasă un răspuns