Conf. Dr. Adrian Tase, despre pericolul la care se expun tinerii care consumă droguri

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase a vorbit despre riscurile la care se expun tinerii care consumă droguri precum Ecstasy sau cocaină. Medicul argeşean atrage atenţia că aceste substanţe au efect nociv asupra organismului, existând pericolul real de producere a infarctului.

„Sunt droguri puternice şi ilegale precum cocaina sau Ecstasy care pot da chiar infarct! Şi vorbim aici la vârste fragede, pentru că în cazul lor nu se poate spune de ateroscleroză, care se formează în timp, la o vârstă. Este o situaţie foarte, foarte serioasă, apar spasme pe coronare care produc infarctul.

Trebuie mare atenţie! Eu cred că ţara noastră nu este pregătită pentru acest fenomen, deşi au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. Cum, de asemenea, nu este pregătită nici pentru LGBT şi altele… Deşi suntem de peste 30 ani în lumea ţărilor dezvoltate, ne-am dorit democraţie, încă nu ştim ceea ce înseamnă acest cuvânt. Democraţie înseamnă să acceptăm o libertate mai mare decât erau unii obişnuiţi. Şi consumul de droguri este – până la urmă – o libertate de a alege aşa ceva. Sigur că la minori acest lucru trebuie avizat de părinţi ş.a.m.d.

Există şi droguri uşoare, dar cele puternice sunt ilegale şi pot avea repercusiuni. În primul rând asupra sistemului nervos: se produce infarctul, se pot produce vărsături, simptome digestive mai ales prin sevraj. Se produce o dependenţă, care îi face pe oamenii ăştia cu greu să se mai reinsereze în societate. Mai grav e că drogurile astea produc bani pentru furnizori, pentru reţele. Orbiţi de câştig, aceştia nu mai ţin seama că fac rău unor tineri nevinovaţi – până la urmă, nesupravegheaţi de părinţi, cu bunici mai puţin exigenţi – sunt cazuri şi cazuri.

Sunt persoane vulnerabile, pentru că aceşti tineri sunt mulţi dintre ei nevinovaţi. Una e ca o persoană matură de 40-50 ani să ia un drog uşor, şi alta e situaţia când un elev minor, care mai e şi sub efectul schimbărilor hormonale, să devină consumator de substanţe periculoase. Trebuie făcut mai mult pentru aceşti tineri, să nu se lase prinşi în această capcană a drogurilor“, a atras atenţia medicul argeşean Adrian Tase.

Lasă un răspuns