Ne pregătim de o criză a uleiului de floarea soarelui? Autorităţile vor să cumpere mii de tone de ulei

Floarea soarelui a fost grav afectată de secetă anul acesta. Anul acesta, producţia de floarea soarelui a fost la jumătate faţă de anul trecut. În 2022, uleiul este deja pe primul loc în topul scumpirilor. În 2020, un litru de ulei costa sub 4 lei, iar anul acesta se vinde cu 11 lei. Producătorii avertizează că preţul ar putea ajunge la 20 lei anul viitor.

Ne pregătim de o criză a uleiului de floarea soarelui? Autorităţile vor să cumpere mii de tone de ulei în vederea stocării în rezerva de stat.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) urmează să acumuleze ca stocuri de urgență la rezerva de stat „cantitatea deficitară de 4.000 tone ulei brut din floarea soarelui, destinată prevenirii apariției deficiențelor de aprovizionare în situații de criză, creșterii rezilienței și asigurării imediate a intervențiilor operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale care afectează un interes public major”, se menționează într-un document citat de profit.ro.

Achizițiile vor fi finanțate din veniturile proprii ale ANRSPS și ale unităților sale teritoriale. Instituția va cumpăra ulei de floarea soarelui în limita sumei de 40 milioane lei, „căreia i se poate aplica, în condițiile legii, procedura specifică, inclusiv cea pentru produsele cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri”, se mai precizează în document.

Lasă un răspuns