Codul Muncii: încă 5 zile suplimentare de concediu plătit

Zile libere de la serviciu pentru situaţii neprevăzute, lucru de acasă pentru funcţionarii publici şi concediu pentru îngrijirea unei rude. De toate acestea, dar şi de alte drepturi suplimentare vor putea beneficia salariaţii. Noul Cod al Muncii a suferit modificări, iar legea a fost promulgată azi de preşedintele Klaus Iohannis. 

În legea aprobată astăzi sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi, printre care acela de a li se acorda un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie.

Angajaţii nu trebuie să facă altceva decât să întrunească anumite condiţii. Spre exemplu, pentru a beneficia de cele 5 zile de muncă la domiciliu, funcționarii publici trebuie să aibă copii mai mici de 11 ani, rude în îngrijire sau o stare de sănătate incompatibilă cu deplasarea la locul de muncă.

Salariaţii vor avea şi dreptul de a cere trecerea pe un post vacant ce asigură condiţii de muncă mai bune, dacă li s-a încheiat perioada de probă şi salariatul are o vechime de cel puţin jumătate de an la acelaşi angajator. Angajatorul, în acest caz, e obligat să răspundă în termen de 30 de zile. 

Lasă un răspuns