Amenzi pentru românii care stau la bloc și nu se conformează acestor reguli până la finalul anului

Românii care locuiesc la bloc și au un sistem de încălzire centralizat au o obligație importantă până la sfârșitul anului. Amenzi mari pentru cei care nu o îndeplinesc.

Conform unei Ordonanțe publicate în Monitorul Oficial, toți românii care stau la bloc și beneficiază de un sistem de încălzire centralizat sunt obligați să monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi.

Până la 31 decembrie, toate apartamentele vor trebui să aibă un contor individual sau repartitor. În acest moment, în Capitală, în aproximativ 550.00 de apartamente trebuie astfel de aparate de măsurare. Cei care nu respectă regulile pot primi amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, potrivit legii.

Ordonanța prevede ca cei care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță. trenuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2017.

„Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se aratîă în lege.

Lasă un răspuns