Universitatea din Piteşti, 60 de ani învăţământ superior

Universitatea din Piteşti a îmbrăcat haine de sărbătoare. Foşti şi actuali studenţi şi profesori, foşti rectori, personalităţi de renume, cu toţii şi-au dat întâlnire pentru a celebra aşa cum se cuvine împlinirea a 60 de ani de existenţă ai Universităţii din Piteşti, 60 de ani de învăţământ superior argeşean. Scopul evenimentului l-a constituit promovarea, în interiorul cât şi în exteriorul comunităţii academice a frumoasei imagini a Universităţii din Piteşti. Rectorul Dumitru Chirleşan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea unei universităţi de prestigiu, aşa cum este, fără doar şi poate Universitatea din Piteşti. „Suntem într-un moment aniversar, un moment în care ne bucurăm cu toţii că indiferent ce vremuri au trecut peste noi în cei 60 de ani de existenţă, suntem astăzi aici împreună, suntem cu zâmbetele pe faţă, ceea ce înseamnă că avem mulţumirea sufletească de a ne fi făcut treaba bine şi dovadă în acest sens sunt cele zeci de mii de suflete care la ora actuală îşi duc corăbiile prin valurile vieţii, având undeva în buzunarul din spate sau în mapa profesională, măcar o diplomă a Universităţii din Piteşti“, a punctat rectorul UPIT, Dumitru Chirleşan.

La eveniment a fost prezent şi fostul ministru al Educaţiei

Evenimentul organizat miercuri seara a avut oaspeţi de seamă. Printre aceştia s-a aflat şi fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu. „Sunt foarte bucuros să constat că promisiunea făcută de către domnul rector, Dumitru Chirleşan, sub deviza stabilitate şi dezvoltare durabilă face sens. Sunteţi  la jumătatea mandatului şi sunt convins că prin recentele decizii de care am auzit veţi avea o dezvoltare durabilă“, a punctat Sorin Câmpeanu.

Mesajul primarului Cristian Gentea

La sărbătoarea UPIT a fost prezent şi primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, cel care susţine educaţia şi care îşi doreşte ca tinerii să studieze şi să profeseze în municipiul Piteşti. „Universitatea din Piteşti este o instituţie etalon pentru mediul public argeşean, în 60 de ani a construit o infrastructură puternică, a dezvoltat de la câteva specialităţi tehnice la zeci de programe de studii şi specializări moderne, mobilitate de studiu cu mari universităţi din lume, cercetare în parteneriate internaţionale şi, poate, cel mai important, este izvor de resursă umană pregătită pentru Piteşti şi Argeş!

10.000 de studenţi şi 1000 de cadre didactice! Felicitări!

Sunt foarte ataşat de învăţământ, educaţie şi cercetare, aşa încât, în urmă cu doi ani chemam universitarii să fie alături, să facem mai mult pentru noi toţi.

Dincolo de pregătirea educaţională şi de formarea cunoştinţelor, trebuie să formăm şi caractere.

Să facem aşa încât absolvenţii de liceu să fie atraşi să rămână să studieze aici, studenţii să nu migreze, tinerii să nu plece din oraş!

– Prima ţintă strategică pe care am identificat-o în 2020 a fost formalizarea şi permanentizarea dialogului între primărie şi principalii contributori la procesul educaţional.

Am bifat-o: avem un parteneriat solid cu universitatea piteşteană, aşa încât nimic din ce se întâmplă cultural – educaţional în Piteşti, nu se întâmplă fără comunitatea academică, de la deschiderea la închiderea anului universitar, târguri de carte, evenimente editoriale, organizarea principalelor manifestări identitare, cum ar fi Simfonia Lalelelor, Piteşti Fest sau Târgul de Crăciun.

Vreau să mergem un pas mai departe şi astăzi, la aniversarea UPIT să vă propun constituirea consiliului de susţinere publică a educaţiei cu reprezentanţi din toate grupurile direct interesate în educaţie şi elaborarea unei platforme civice pentru educaţie: mediu de afaceri, societate civilă, mediu politic!

Ne organizăm şi ne identificăm mai bine nevoile şi soluţiile!

– A doua ţintă strategică pe care v-am propus-o în urmă cu doi ani a fost: sprijinirea oricărui actor public sau privat în iniţierea şi dezvoltarea de structuri sau activităţi cu caracter educativ.

Ca acţiuni mi-am notat identificarea de nevoi specifice educaţionale pe fiecare cartier în parte, stimularea societăţii civile în abordarea activă a educaţiei pentru comunitate şi sprijinirea dezvoltării de noi structuri cu scop educativ.

Am bifat-o şi pe aceasta: am sprijinit şi vom sprijini, material, logistic, orice asociaţie, ONG, iniţiativă privată sau cetăţenească legată de educaţie – vă reamintesc de cele câteva târguri cu succes extraordinar, cum ar fi Târgul de Ştiinţe, sau cel al ONG-urilor din Piteşti, debate-urile între liceele piteştene de ziua limbii române, evenimentele Rotary, sau ale Consiliului Judeţean al Tinerilor, etc.

În cartierele Piteştiului am identificat, pe zone, împreună cu cetăţenii, în urma întâlnirilor constante, necesităţile de infrastructură pentru educaţia primară şi preuniversitară: facem creşe, săli de educaţie fizică, reabilităm permanent unităţi de învăţământ, de la colegii la şcoli, aplicăm pe regenerare urbană, sunt foarte multe proiecte pe investiţii în educaţie.

– A treia ţintă a fost iniţierea şi dezvoltarea de programe educaţionale ale primăriei: bifată, ultima dată – 14 angajaţi au participat la cursuri de specializare pe accesare de fonduri europene!

Vreau să vă mulţumesc pentru strânsa colaborare, să vă asigur de tot sprijinul meu şi susţin că educaţia universitară şi postuniversitară trebuie să se plaseze în parteneriatul administraţie – mediu de afaceri – societate civilă – cetăţean!“, a subliniat primarul Cristian Gentea.

Dumitru Tudosoiu:

La evenimentul organizat miercuri seara a fost prezent şi şeful Inspectoratului Şcolar General Argeş, Dumitru Tudosoiu. Acesta a transmis toate urările de bine tuturor celor care au contribuit la formarea unui etalon în învăţământul superior argeşean şi nu numai. „6 decenii de învăţământ superior argeşean se împlinesc în aceste zile pentru Universitatea din Piteşti.

Ani de muncă şi de creştere, de formare de generaţii frumoase şi de strălucire pentru profesori de excepţie.

Cu mândrie am făcut parte din rândul studenţilor îndrumaţi şi formaţi aici, iar astăzi, cu recunoştinţă şi încântare, sunt onorat să asist la celebrarea acestei instituţii pilon al învăţământului argeşean.

De la ora 16.00, în incinta Filarmonicii din Piteşti, alături de foşti studenţi, profesori de renume, dar şi artişti care au studiat aici şi care fac parte din acest eveniment, ne bucurăm de aceste festivităţi pline de energie frumoasă, sub coordonarea d-lui rector Dumitru Chirleşan, căruia îi doresc şi de aici înainte viziune, putere, inspiraţie!

La mulţi ani plini de succes, UPIT!

Fie ca multe generaţii de tineri să beneficieze de expertiza şi cadrul de performanţă create aici, mulţi ani de aici înainte!“, a transmis Dumitru Tudososiu.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura