A fost descoperit un asteroid ”ucigaș de planete”. Oamenii de știință spun că, într-o zi, ar putea provoca un dezastru

Un asteroid „ucigaș de planete”, care se ascunde în strălucirea soarelui, a fost în sfârșit detectat. Oamenii de știință spun că această piatră spațială uriașă s-ar putea izbi de Pământ într-o zi, provocând un dezastru.

Potrivit Live Science, asteroidul „potențial periculos” are o lățimea de 0,9 mile (1,5 kilometri și a fost supranumit 2022 AP7. Este una dintre cele câteva roci spațiale foarte mari pe care astronomii le-au descoperit recent în apropierea orbitelor Pământului și Venus.

În prezent, 2022 AP7 traversează orbita Pământului în timp ce planeta noastră se află pe partea opusă a Soarelui, dar oamenii de știință spun că, de-a lungul a mii de ani, asteroidul și Pământul vor începe încet să treacă pe același punct, mai aproape unul de celălalt, crescând astfel șansele unui impact catastrofal.

Asteroidul, descoperit alături de alți doi asteroizi din apropierea Pământului folosind Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile, a fost descris într-un studiu publicat pe 29 septembrie în The Astronomical Journal.

Până acum, am găsit doi asteroizi mari aproape de Pământ care au aproximativ 1 km diametru, o dimensiune pe care o numim ucigași de planete”, spune autorul principal al studiului, Scott Sheppard, astronom la Instituția Carnegie pentru Știință în Washington.

Asteroizii „ucigași de planete” sunt roci spațiale care sunt suficient de mari pentru a provoca un eveniment global de extincție în masă, prin aruncarea de praf în atmosfera superioară și prin eliminarea luminii soarelui, dacă ar fi izbită de Pământ.

Pentru a găsi asteroizii, astronomii au folosit camera cu energie întunecată a telescopului Cerro Tololo Víctor M. Blanco, de 4 metri, pe sistemul solar interior. Stralucirea soarelui face ca observațiile oamenilor de știință să fie imposibil de realizat în cea mai mare parte a zilei, așa că cercetătorii au avut doar două ferestre de amurg, de 10 minute, în fiecare noapte.

Advertisement

Lasă un răspuns