Conf. dr. Adrian Tase ne prezintă efectele neaşteptate ale pandemiei de COVID

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne prezintă trei efecte neaşteptate ale pandemiei de COVID. Cum în ultima perioadă ne confruntăm cu noi provocări lansate de temutul virus, medicul argeşean prezintă detaliat fiecare aspect în parte, venind cu informaţii preţioase.  Vă propunem în continuare să lecturaţi analiza amănunţită realizată de către doctorul Adrian Tase şi care sunt cele trei efecte neaşteptate ale pandemiei de COVID.

Exacerbarea virozelor sezoniere

Anul trecut, după „valul criminal“ al pandemiei, ultimul trimestru a venit cu un număr neobişnuit de mic de viroze sezoniere, în principal datorită măsurilor de creştere a rezistenţei organismului şi a celor de igienă, portul sistematic al măştii având un rol determinant. În contrast, anul curent se caracterizează printr-o explozie de viroze sezoniere (non-Covid), în special la copii, realizând recordul ultimului deceniu. Este important ca părinţii, cu responsabi-litate şi fără panică, să fie informaţi despre aceste două categorii de boli ale sezonului rece, deoarece atitudinea terapeutică este diferită.

Răceala sau guturaiul se caracterizează prin simptome ale căilor respiratorii. Pacientul are rinoree (îi curge nasul), tuse moderată, disfonie (răguşeală). Această boală este autolimitată, cedând la medicamente simptomatice (paracetamol, picături pentru reducerea vasodilataţiei nazale, sirop de tuse, gargară, vitamina C, etc.), deci nu este necesară vizita la medic şi, cu atât mai puţin, administrarea antibioticelor. Există chiar o anecdotă medicală care spune că guturaiul se vindecă într-o săptămână cu tratament şi în şapte zile fără tratament.

În schimb, gripa este o boală respiratorie severă care, pe lângă simptomele respiratorii, prezintă şi manifestări generale, ca febră, frison, curbatură (dureri musculare, pacientul se simte ca bătut), cefalee (dureri de cap), vertigo (ameţeli), uneori greţuri şi vărsături, etc.. În această situaţie, pacientul trebuie să ajungă la medic, singurul care decide utilizarea antibioticului. Prevenţia bolii se face cu vaccinul antigripal, disponibil în fiecare toamnă în reţeaua sanitară din ţara noastră.

Sindromul Long-Covid

Ştiinţa medicală cercetează cu atenţie complicaţiile pe termen lung ale bolii Covid-19, numărul de articole de specialitate fiind foarte mare. Chiar dacă majoritatea pacienţilor care au trecut prin boală se vindecă, există destule cazuri în care subiecţii rămân cu un grad de dispnee – adică dificultăţi în respiraţie, tahicardie – adică ritm cardiac accelerat, sau tulburări de memorie, ca să dau numai trei exemple pentru plămân, inimă şi creier. Numărul pacienţilor post-Covid care se adresează specialiştilor pneumo-logi, cardiologi, neurologi, etc. este în creştere, ceea ce arată o creştere a responsabilităţii argeşenilor pe această temă.

Proteste anti-lockdown în China

Guvernele de la Beijing şi Teheran supravieţuiesc dramatic furiei populare. Autorităţile comuniste din China relaxează măsurile draconice anti-Covid, după colapsul economic şi protestele vehemente. S-a strigat: „Vrem mâncare, nu testare!“ şi „Libertate, nu lockdown!“

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura