Folcloriştii argeşeni, întâlnire la Dâmbovicioara!

Folcloriştii argeşeni s-au întâlnit, sâmbătă, 19 noiembrie la Tabăra Oratia din satul Podul Dâmboviţei din staţiunea de interes naţional Dâmbovicioara, situată în apropierea peşterei cu acelaşi nume, din pasul Rucăr -Bran.

La reuniunea de toamnă a Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu-Codin“ au avut loc şi două lansări de carte.

Preşedintele Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni, conferenţiar univ. dr. Adrian Sămărescu spune că „sunt două cărţi ale unor personalităţi în domeniul cercetării folclorului. Una este a doamnei Adriana Rujan, fostă preşedintă a folcloriştilor din Argeş, profesor universitar la Universitatea din Piteşti, şi cealaltă a domnului Costin Alexandrescu, director peste 4 decenii al Centrului Creaţiei Populare argeşene“.

Tot cu acest prilej, pe lângă prezentarea ultimelor lucrări, culegeri sau însemnări ale folcloriştii din Argeş şi Muscel, a avut loc şi o expoziţie de costume populare autentice din Muşcelul de nord, o prezentare şi o descriere a portului tradiţional al zonei de interferenţă a Ţării Româneşti cu Transilvania.

Asociaţia Folcloriştilor din Argeş se reuneşte de două ori pe an, primăvara şi toamna în diverse locuri ale judeţului.

În comuna Priboieni din judeţul Argeş, locul de naştere al  renumitului folclorist român Constantin Rădulescu-Codin, în anul 2015  a fost inaugurat un muzeu care-i poartă numele.

Acesta găzduieşte, pe lângă lucrările folcloristului, testamentul lui Codin-Rădulescu, manuscrisul, precum şi obiecte personale. Muzeul a fost deschis în cinstea sa pentru omagierea a 140 de ani de la naşterea marelui om de cultură.

Simona Ivaşcu

Advertisement

Lasă un răspuns