Laborator de radioterapie la Spitalul Judeţean Argeş

Construcţia şi dotarea Laboratorului de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti se află pe lista finală prezentată de Ministerul Sănătăţii cu investiţiile care vor beneficia de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„La sfârşitul anului trecut,  Consiliul Judeţean Argeş a depus proiectul pentru Laboratorul de Radioterapie. Este o veste bună pe care pacienţii din Argeş şi nu numai au primit-o de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila , pentru că acest laborator este de importanţă maximă, având în vedere că nevoia de radioterapie creşte cu 3% în fiecare an, iar cel puţin 50% dintre pacienţii care sunt depistaţi cu o formă de cancer au nevoie de radioterapie la un anumit moment al evoluţiei bolii.

Noi, echipa de conducere a Consiliului Judeţean Argeş, am depus eforturi majore în ultima perioadă pentru a construi un astfel de laborator la Spitalul Judeţean şi cred că este o mare reuşită, pentru că pacienţii din judeţul nostru nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spitale private sau în alte oraşe pentru tratament.

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti se propune construirea unui corp de clădire în care va funcţiona Laboratorul de radioterapie, accesibil de la nivelul terenului, la care se va conecta, printr-un tronson de legătură, Secţia de Oncologie existentă. Laboratorul de radioterapie va fi o construcţie cu cinci nivele (S1+S2+D+P+1E parţial) şi va fi amplasată în zona de sud-est a secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti“, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Argeş. .

Amenajarea Laboratorului de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti va costa 74.700.328,48 lei cu TVA, din care 5% = 3.735.016,42 lei cu TVA, respectiv 3.140.541,01 lei fără TVA din bugetul Consiliului Judeţean Argeş.

Radioterapia reprezintă o metodă de tratament de mare importanţă în tratarea tumorilor maligne, este eficientă, iar costurile sunt relativ reduse corespunzător cu chimioterapia şi se adresează unei mari proporţii din pacienţi afectaţi. Scopul iradierii poate fi de consolidare a rezultatului chirurgical, curativ, adesea în combinaţie cu chimioterapia, paleativ sau simptomatic.

Conform ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanţare se va afla pentru două săptămâni în transparenţă decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanţare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Lasă un răspuns