Zi crucială pentru România. Ce se întâmplă cu aderarea la Schengen

Zi crucială pentru România. Joi și vineri, 26-27 ianuarie, se desfășoară la Stockholm o reuniune informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene. Aceasta e prima ședință a miniștrilor de justiție și interne din UE, după reuniunea din decembrie 2022, când România și Bulgaria au primit vot negativ privind aderarea la Schengen.

Pe agenda reunii informale care are loc în aceste zile în Suedia, se află următoarele teme: migrație și azi (politica de returnare în UE; lupta împotriva crimei organizate, rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale; agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, preciza pe 18 ianuarie 2023 că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România şi că subiectul va fi luat în discuţie şi cu ocazia Consiliului JAI din 26-27 ianuarie, însă doar în marja reuniunii.

„Discuţiile pe acest subiect vor fi continuate, împreună cu preşedinţia suedeză, în marja Consiliului JAI de la Stockholm (n.r. 26-27 ianuarie 2023) pentru identificarea unei soluţii cât mai curând posibil”, se arată în postarea ministrului din 18 ianuarie.

Eugen Tomac a explicat de ce o zi atât de importantă pentru perspectiva aderării României la spațiul Schengen.

„Consiliul JAI, zi crucială pentru România. În ultimele săptămâni, am avut un schimb de opinii cu mai mulți miniștri de interne din Uniunea Europeană cărora le-am solicitat sprijinul pentru ședința de astăzi a Consiliului informal JAI din Suedia.

Vreau in mod special să-i mulțumesc vicepremierului și ministru de interne din Lituania, domnul Arnoldas Abramavičius, care m-a asigurat că astăzi va insista la Stockholm, la Consiliul JAI, ca România să fie acceptată în acest an în spațiul Schengen. Dacă astăzi nu se decide un calendar exact și nu se ajunge la un compromis cu Austria și Olanda, situația rămâne neschimbată pentru mult timp.

Să sperăm că, la acest Consiliu, va învinge rațiunea politică, că interesul major european va fi pus deasupra tuturor mizelor mărunte de moment și că se va fixa un calendar de extindere a spațiului Schengen până la Marea Neagră.

Din păcate, România nu a avut un plan B, iar Președintele sau ministrul de Interne nu ne comunică nimic, tac pentru că nu au fost în stare să facă absolut nimic în aceste două luni de la eșecul din 8 decembrie.

Noi trebuie însă să continuăm să ne batem pentru dreptul nostru legitim de a circula liber prin Europa, este esențial să facem acest lucru zi de zi pentru că România merită în Schengen!”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Lasă un răspuns