Conf. dr. Adrian Tase: „Bolile profesionale – o realitate crudă care poate afecta inclusiv medicii“

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne propune o temă de discuţie extrem de interesantă. Acesta ne vorbeşte astăzi despre ceea ce înseamnă bolile profesionale şi vine cu câteva exemple grăitoare în acest sens.
„Afecţiunile ocupaţionale şi accidentele de muncă sunt întâlnite în multe domenii de activitate. În Argeş, cele mai cunoscute două boli profesionale sunt:
– silicoza, care apare la muncitorii din industria auto secţia turnătorie, cu afectarea progresivă a plămânilor prin restricţia respiratorie şi
– intoxicaţia cronică cu substanţe chimice, inclusiv cianuri, la muncitorii din industria petrochimică, în prezent dezactivată.
Medicii sunt primii care, cunoscând măsurile de prevenţie, ar trebui să se protejeze de riscul bolilor profesionale. Totuşi, angrenaţi în lupta acerbă din arena clinică, profesioniştii medicali îşi asumă riscuri privind propria lor sănătate.
Primul şi cel mai frecvent incriminat factor de risc pentru cadrele me-dicale este infecţia prin contactul cu pacienţii şi produsele biologice. Regulile de precauţie consideră ab initio mediul spitalicesc ca potenţial infectat. Prin urmare, utilizarea echipamentului de protecţie, constând în mânuşi, salopetă, bonetă, ochelari, botoşei, etc., este obligatorie, ca şi spălarea mâinilor după consultarea pacientului sau atingerea eprubetelor cu probe biologice. Cele mai frecvente boli infecţioase care pot apărea la personalul medico-sanitar sunt: Covid-19, gripa sezonieră, HIV/SIDA, infecţiile cu virus hepatic B sau C, tuberculoza, etc.
Ne amintim din trecutul recent cazuri de medici care, lucrând cu dedicaţie în secţii Covid, s-au şi infectat. Alteori, medicii au respectat impecabil re-gulile în spital, dar s-au infectat la socializările din timpul liber.
Excesul de protecţie împotriva infecţiilor poate duce la dermatită de contact cauzată de latexul din mănuşile chirurgicale.
Chirurgii şi stomatologii petrec mult timp profesional în ortostatism, prin natura profesiei. Statul prelungit în picioare poate genera boli oste o articulare şi tromboflebite ale membrelor inferioare. În cazul medicilor care fac intervenţii sub radiaţii, se adaugă şi greutatea salopetei de protecţie.
Un alt risc, ca urmare a expunerii la radiaţii ionizante în departamentele de radiologie şi imagistică, sunt cancerele cu diverse localizări.
Expunerea la formol, în cazul specialiştilor de anatomie patologică, respectiv pulberi sau gaze în medicina de laborator, poate duce la bronhospasm sau chiar astm bronşic profesional.
Pe lângă aceste boli profesionale somatice, preponderent prin contact, există în medicină şi boli provocate de stress, despre care vom vorbi cu altă ocazie“, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.