Conducerea CJ Argeş, întâlnire cu ambasadorul Turciei

Ieri, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, E.S. Özgür Kivanç Altan  s-a aflat la Consiliul Judeţean Argeş, acolo unde s-a întâlnit cu reprezentanţii instituţiei.

La întâlnire, din partea autorităţilor judeţene, au participat  Marius Nicolaescu – Vicepreşedintele C.J. Argeş,  Marius Cristian Puiu – administratorul public al judeţului, Roxana Stoenescu – director executiv Direcţia Cultură, Turism şi Tineret, deputatul PSD de Argeş, Nicolae Georgescu.

Din partea delegaţiei din Turcia, au fost prezenţi, alături de E.S. Özgür Kivanç Altan: Mehmet Naci Akdogan – consilier comercial,  TIAD –  Ufuk Tandogan – preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci,  Barbaros Yikar – se-cretar general TIAD, Sever Rashid – secretar general adjunct TIAD,  Naci Kanbay – preşedinte UID, Selahattin Çelik- preşedinte Asociaţia Musulmană de Cultură Piteşti.

În cadrul întâlnirii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, dl. Marius Nicolaescu, a subliniat importanţa relaţiilor pe care judeţul Argeş le are cu Turcia şi regiuni ale Turciei, pe diverse domenii, precum cel cultural, educaţional şi economic.

„Excelenţa voastră, domnule Ambasador, vă prezentăm condoleanţele noastre pentru cei care şi-au pierdut viaţa în teribilul seism din Turcia şi vă transmitem solidaritatea noastră pentru momentele extrem de dificile prin care a trecut ţara dvs. Consiliul Judeţean Argeş a avut întotdeauna relaţii de bună colaborare în diferite domenii cu administraţiile locale din Turcia. În plus, relaţiile economice ale judeţului nostru cu Turcia sunt puternice, ţara dvs. ocupând poziţia a doua în ceea ce priveşte exportul produselor din Argeş, spre exemplu. Avem foarte multe firme şi companii cu capital turcesc, cu investiţii de zeci sau sute de milioane de dolari. Consiliul Judeţean Argeş a sprijin întotdeauna oamenii de afaceri care doresc să investească în judeţul nostru. Recent, am eliberat avizele solicitate pentru o companiei turcească care şi-a propus să investească 50 de milioane de dolari la Dârmăneşti, dar avem firme importante la Oarja, Căteasca. Invităm oamenii de afaceri din Turcia să viziteze aceste zone, unde s-au dezvoltat adevărate parcuri industriale“ – Marius Nicolaescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş.

„Mulţumim pentru solidaritatea pe care ne-aţi arătat-o şi în această perioadă. În Turcia obişnuim să spunem că prietenii români ne sunt fraţi. Turcia şi România sunt parteneri strategici şi avem relaţii comerciale puternice. Noi sfătuim oamenii de afaceri turci să investească aici, ştim că este un mediu economic stabil, care oferă multe oportunităţi. Şi ei ne spun că se simt bine în România, sunt angajatori buni, îşi plătesc taxele. Vom răspunde invitaţiei dvs., iar următoarea vizită în Argeş, la Consiliul Judeţean Argeş, va fi cu oameni de afaceri din Turcia, pentru a le prezenta oportunităţile pe care le oferă judeţul dvs.“ – E.S. Özgür Kivanç Altan  – Ambasador al Republicii Turcia la Bucureşti.

Vicepreşedintele Marius Nicolaescu a vorbit şi despre relaţiile culturale şi în domeniul educaţiei pe care Consiliul Judeţean le are cu Turcia şi cu administraţiile locale din Turcia.

Din 2011, Argeşul este înfrăţit cu municipalitatea Turkler – Alanya fiind derulare mai multe proiecte culturale.

În septembrie 2021, conducerea CJ Argeş a fost gazda unei întâlniri cu dl. Mustafa Yildiz, directorul Institutului Cultural Turc „Yunus Emre“ din Bucureşti. În cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii privind planificarea unor programe şi evenimente care să fie desfăşurate în judeţul Argeş. Tot atunci a fost semnat un protocol de colaborare între Muzeul Judeţean Argeş şi Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“. În fapt, acest protocol a reprezentat o continuare a colaborării dintre cele două instituţii de cultură, la Muzeul Judeţean Argeş fiind organizate mai multe expoziţii.

Consiliul Judeţean Argeş are deja o experienţă împreună, pe proiecte europene, cu municipalităţi ca BURDUR şi BOLU, pe proiecte Comenius Regio, proiecte care au vizat atât latura culturală cât şi pe cea de educaţie şi tineret.

De asemenea, Turcia a fost prezentă întotdeauna cu ansambluri de dans de succes, ani la rând la Festivalul Internaţional de Folclor „Carpaţi“. În acest an, festivalul internaţional se va relua, iar un ansamblu din Ankara, Turcia a fost invitat.

Advertisement

Lasă un răspuns