Marcel Boloș a făcut anunțul! Ce salarii pot fi tăiate și cine poate rămâne fără locul de muncă

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor Europene, explică angajamentele pe care România și le-a luat în PNRR, în legătură cu sustenabilitatea financiară.

Ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a dezvăluit care sunt măsurile analizate pentru a atinge jaloane impuse de angajametele luate de România în PNRR și ce categorie de români ar putea fi afectați.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit.

Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României.

Dar trebuie să fim foarte prudenți, pentru că și recentele declarații privind faptul că trebuie să ia de cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce ușor spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune nu aveți bani, deci implementați reformele”, a declarat Marcel Boloș, potrivit antena3.ro.

Minstrul Finanțelor a precizat faptul că trimestrul unu a adus încasări  mici de la instituțiile statului, lucru care a dus la o gaură bugetară de 4,1 miliarde de lei. Marcel Boloș a adăugat în acest context:

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar.

Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura