Sărbătoare în comuna argeşeană Stolnici!

Sărbătoare mare în comuna Stolnici. Ieri a avut loc la Stolnici o nouă ediţie a Festivalului Căluşului Argeşean. La eveniment au luat parte formaţii de dans din judeţul nostru, dar şi din judeţul Olt, fiind o adevărată sărbătoare în frumoasa localitate argeşeană. Sufletul acestui eveniment este primarul Sevastian Pupăză Roşu, cel care anual face toate demersurile necesare pentru a păstra tradiţia şi a organiza acest minunat eveniment.

“După cum bine ştiţi, ca în fiecare an, de ziua de Înălţare, la Stolnici are loc Festivalul Căluşului Argeşean. Astăzi ne aflăm la a 33-a ediţie la nivel judeţean, pentru că înainte de Stolnici acest festival a mai avut loc şi la Costeşti şi la Piteşti. Fiind Festivalul Căluşului, acesta este pe primul loc astăzi. Avem invitaţi din mai multe localităţi din Argeş, precum Hârseşti, Bârla, Lunca Corbului, Costeşti, dar şi de la vecinii din Olt care şi ei au o tradiţie în jocul Căluşului şi aici mă refer la Optaşi, Coloneşti sau Sârbii Măgura. După ce fiecare echipă îşi va prezenta dansul, vom avea parte de un spectacol susţinut de Ansamblul Doina Argeşului, Nicolae Datcu şi Simina Stanciu”, a subliniat primarul comunei Stolnici.

Edilul Sevastian Pupăză Roşu a vorbit despre importanţa acestui dans în viaţa comunităţii. “Înainte de toate trebuie să punctăm că acest dans face parte din patrimoniul UNESCO. Este un dans care nu este la îndemâna oricărui dansator. La Stolnici, acest dans s-a transmis din tată în fiu, de la bunic, la nepot. Sunt familii unde găsim doi, trei sau chiar patru dansatori. Cred că 70% dintre dansatori sunt copii. Tocmai de aceea, acest festival are o continuitate din 2001. Atunci am avut numai trei formaţii de dansatori, dar astăzi avem un număr mult mai mare de formaţii care duc această tradiţie mai departe. Festivalul de la Stolnici este cel care a permis perpetuarea acestei tradiţii”, a conchis primarul comunei Stolnici.

Ion Mînzînă: “Căluşul este cel mai frumos dans popular”

La sărbătoarea comunei Stolnici a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor care prin munca lor fac ca această tradiţie să meargă mai departe. De asemenea, evenimentul având loc într-o zi sfântă pentru întreaga creştinătate, Ion Mînzînă a lansat un apel către toţi locuitorii comunei Stolnici şi nu numai, în a se apropia mai mult de Dumnezeu şi în a crede cu toţii într-un viitor mai bun.  “Vin de fiecare dată cu cea mai mare plăcere. Este cel mai frumos festival al căluşarilor din judeţul Argeş şi judeţele limitrofe. Să nu uităm că acest dans popular a făcut istorie pentru România. Pentru mine, ca şi necunăscător este cel mai frumos dans popular şi aduce ceva din specificul românului şi anume puţin războinic, puţină toleranţă şi multă, multă, energie.

Locuitorilor comunei Stolnici le urez multă sănătate, să fie fericiţi. Astăzi este Înălţarea şi le doresc tuturor să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Să credem într-un viitor mai bun. Speranţa este cea care ne dă imboldul acela zilnic să sperăm în mai bine”, a punctat Ion Mînzînă, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

Lasă un răspuns