Conf.dr.Adrian Tase: „Precauţii la piscină“

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne prezintă astăzi un set de situaţii clinice cu care ne putem întâlni atunci când alegem să mergem la piscină.

„Suntem la jumătatea lunii august, dar temperaturile continuă  să se menţină foarte ridicate. Ca şi la motoare, răcirea organismului uman se face pe două căi: cu aer şi cu apă.

Răcirea cu aer se face în mod natural prin expunere la vânt, sau mers rapid pe bicicletă, trotinetă, placă, sau în mod artificial, cu aer condiţionat.

Răcirea cu apă se face prin duş sau prin înot în piscină.

Astăzi vom discuta trei situaţii clinice în piscină.

Primul caz este traumatismul prin contactul cu suprafaţa contondentă a piscinei.

Dacă în nataţie, săriturile fac parte din programul de antrenament al profesioniştilor, pentru  înotătorii amatori, aruncatul în piscină este, de obicei, interzis prin regulamentul de funcţionare. Uneori, însă, cineva sare fără să cunoască tehnica, apa este mică, şi se produce contactul capului cu suprafaţa dură a piscinei. Se produce un traumatism craniocerebral cu risc vital major. Evident că, dacă persoana e în stare de ebrietate, consecinţele sunt şi mai grave.

Al doilea caz clinic este stopul cardio-respirator care apare la contactul brusc dintre suprafaţa încinsă a tegumentului şi temperatura scăzută a apei. Gradientul de temperatură declanşează reflexe puternice care pot duce la stop cardiac. O regulă elementară spune că, înainte de a intra în piscină, trebuie să faci un duş. Cine respectă această regulă nu va face niciodată stop cardiac la contactul cu apa rece.

Al treilea caz este sincopa subacvală. Campionat mondial de nataţie de la Budapesta ne-a oferit satisfacţii imense, dar şi o lecţie de medicină. O sportivă americană a leşinat în mediul acvatic, probabil din cauza suprasolicitării. Şi-a pierdut controlul şi s-a înecat, fiind salvată doar de curajul şi prezenţa de spirit a antrenoarei, care a intervenit ilegal ca să-şi salveze discipola. Regula este să nu mergem la piscină obosiţi. Înotul trebuie să fie o distracţie“, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.

Lasă un răspuns