Buget majorat semnificativ în 2022 pentru programele naționale de sănătate curative – Aproape 2 miliarde de euro alocate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a majorat semnificativ bugetul programelor naționale de sănătate curative din 2022, de la 9,05 miliarde lei la 9,45 miliarde lei (1,9 miliarde euro).

Cele mai mari sume au fost alocate, ca în anii precedenți pentru programele pentru cancer, diabet zaharat și dializă. Cele mai mari creșteri față de bugetul alocat inițial au fost stabilite pentru programele de cancer, boli rare, boli cardiovasculare și PET-CT.

Este a doua majorare a bugetului programelor naționale de sănătate curative din 2022, prima intrând în vigoare în luna august.

Astfel, un ordin al președintelui CNAS (nr. 602/2022), publicat luni în Monitorul Oficial, modifică bugetul pe întregul an 2022 al programelor naționale de sănătate curative. Prima variantă a bugetului a fost stabilită în iunie 2022.

Din bugetul pe 2022 prevăzut în noul ordin al președintelui CNAS, cele mai mari sume sunt alocate, ca de obicei, pentru trei programe, arată calculele 360medical.ro pe baza sumelor prevăzute în buget.

Astfel, programul național de oncologie are un buget de 3,34 miliarde lei (în creștere de la 3,17 miliarde lei în bugetul anterior) reprezentând 35,3% din bugetul total (față de 33,9% în 2021).

În cadrul programului de oncologie, o sumă de 2,98 miliarde lei este alocată pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor (față de 2,85 miliarde lei în bugetul aprobat în august).

O sumă de 28,4 milioane lei este alocată în acest an pentru subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT.

În cadrul programelor naționale există din acest an și un program național distinct de PET-CT, cu un buget de 36,9 milioane lei în 2022 (majorat semnificativ față de programarea anterioară, de 27,9 milioane lei).

Al doilea program național ca sumă alocată este cel pentru diabet zaharat, cu o valoare de 1,968 miliarde lei în bugetul din 2022 (20,8% din bugetul total) – în scădere față de bugetul aprobat anterior, de 2,02 miliarde lei.

Pe locul al treilea ca valoare este programul național de dializă (de supleere a funcției renale la pacienții cu insuficiență renală cronică), suma alocată fiind de 1,166 miliarde lei (în ușoară scădere față de nivelul anterior).

Bugetul programului pentru boli rare este de 477,5 milioane lei, în creștere cu 19% față de nivelul stabilit în august.

Totuși, aceste sume nu includ valoarea creditelor de angajament și bugetare aferente contractelor cost-volum, care se referă la multe tratamente pentru aceste afecțiuni și este prevăzută distinct.

Acestea au, în 2022, un buget de 1,68 miliarde lei (față de 1,52 miliarde lei în bugetul aprobat anterior și 1,69 miliarde lei în 2021) și o pondere totală de 17,8% din valoarea totală a programelor naționale de sănătate curative.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unități, pentru un număr determinat de pacienți, pe o anumită perioadă de timp, în condiții specifice, precum și contractele în care deținătorul autorizației se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preț negociat, pentru o anumită categorie de pacienți.

Celelalte programe naționale de sănătate curative au alocate următoarele sume în bugetul din 2022: 246,8 milioane lei pentru programul de boli cardiovasculare (în creștere cu 22% față de bugetul anterior), 146,5 milioane lei pentru boli neurologice (în creștere), 193,4 milioane lei pentru programul de hemofilie/talasemie (în creștere), 94,8 milioane lei pentru programul de ortopedie (în creștere), 51,9 milioane lei pentru programul de transplant (în scădere) și 21,1 milioane lei pentru programul de proteze auditive (în creștere).

PROGRAMELE NAȚIONALE DE SĂNĂTATE

Programele naționale de sănătate sunt împărțite în România în două categorii: programele naționale de sănătate publică, finanțate de Ministerul Sănătății, și programele naționale de sănătate curative, finanțate de CNAS.

Aceste programe au fost reorganizate în martie 2022, fiind aprobate 13 programe naționale de sănătate publică și 15 programe naționale de sănătate curative.

Programele naționale de sănătate publică aveau inițial un buget total de 5,95 miliarde lei în 2022, iar cele curative – de 8,59 miliarde lei, prevedea actul normativ prin care a fost aprobată reorganizarea. Totuși, sumele au fost majorate față de cele estimate inițial, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

În 2021, programele naționale de sănătate curative au avut un buget total de 9,109 miliarde lei, nivel-record istoric.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura