ORA DE IARNĂ 2022. Ce se întâmplă în această noapte după ce Comisia Europeană a decis să NU se mai schimbe ora

Trecerea la ora de iarnă 2022 va avea loc în această săptămână, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ora 4:00 urmează să devină ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

ORA DE IARNĂ 2022. Ora se schimbă în ultimul weekend din luna octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la data de 30 octombrie , ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Concret, ora  04:00 devine ora 03:00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase şi energizante.

La câțiva ani după ce propunerea de a pune capăt schimbării orei de două ori pe an în UE a fost lansată pentru prima dată, europenii vor continua duminică să-și dea – din nou – ceasul înapoi. Este puțin probabil ca practica să se schimbe în curând.

ORA DE IARNĂ 2022. Comisia Europeană a dezvăluit propunerea de a desființa schimbarea orei în septembrie 2018, în urma unei consultări publice la care o majoritate covârșitoare a celor 4,6 milioane de cetățeni europeni care au participat au cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019.

„Există o problemă cu lățimea de bandă. Sistemul politic nu poate face față tuturor lucrurilor deodată. Ca să nu vorbim despre Brexit, dar unul dintre cele mai mari exemple este că a fost foarte dificil pentru politica din Marea Britanie să se ocupe de alte schimbări societale în timp ce Brexitul avea loc. Și chiar acum, sistemul european să se ocupe de multe”, a declarat pentru Euronews.com Jakop Dalunde, europarlamentar suedez (Verzi/ALE) și raportor alternativ pentru propunerea de a întrerupe schimbările sezoniere de timp.

Liderii UE se confruntă în prezent cu războiul din Ucraina, care a împins prețurile energiei și alimentelor la noi cote maxime, lovind puternic consumatorii și întreprinderile europene și amenințând să împingă economia în recesiune.

Lasă un răspuns