Niculae Bădălău, vicepreşedintele Curţii de Conturi, arestat preventiv pentru 30 de zile

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălu. Bădălău ar fi intervenit pentru acordarea de contracte finanţate din bani publici pentru firmele unor rude.

Potrivit unor surse, procurorii au înregistrări video de la toate discuţiile lui Bădălău cu denunţătorul său, primarul Dan Păsat.

Primarul căruia Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localităţii Bucşani din judeţul Giurgiu. Dan Păsat a fost deputat din partea PSD în perioada 2008-2012, iar în 2020 a fost ales primar al localităţii Bucşani.

Elena Matache, inculpată în acelaşi dosar, va fi plasată în arest la domiciliu.

Care sunt acuzaţiile procurorilor:

„În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,“, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…“, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.

În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“  – se arată într-un comunicat al DNA.

Lasă un răspuns