Conf. dr. Adrian Tase, despre astenia de primăvară

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne vorbeşte despre o problemă me-dicală care ne afectează pe toţi în această perioadă şi anume astenia de primăvară. Medicul argeşean vine şi cu mai multe soluţii pentru a reduce efectele nedorite ale asteniei de primăvară.  „Nu suntem urşi, ca să hibernăm, dar pe parcursul iernii metabolismul nostru este setat la foc mic.

Astenia de primăvară se manifestă prin simptome fizice şi psihice care apar la începutul sezonului cald ca slăbi-ciune (astenie) şi depresie intermitentă. Această stare de oboseală nu poate fi explicată de vreun efort fizic, suprasolicitare intelectuală sau consum emoţional, dar la ea poate contribui alterarea calităţii somnului nocturn, ca şi creşterea sensibilităţii la unii sti-muli externi.

Astenia de primăvară este favorizată de reducerea timpului de expunere din ultimele luni la lumina naturală, precum şi de fluctuaţiile sintezei de melatonina şi serotonină.

Segmentele populaţionale afectate preponderent sunt: genul feminin, profesioniştii de birou, vârstnicii, locuitorii din zonele geografice apropiate de cei doi poli ai planetei.

Astenia de primăvară, spre deosebire de astenia per se, este mai degrabă autoindusă, iar simptomele predominante sunt: stări subfebrile, dureri de cap (cefalee) şi musculare (mialgii), scăderea apetitului (inapetenţă), ameţeli, scăderi uşoare de tensiune arterială, palpitaţii, crampe musculare, dificultate de concentrare, irascibilitate, uşoară confuzie.

Endorfinele sau hormonii fericirii, melatonina sau hormonul somnului, serotonina care reglează tonusul muşchilor netezi, sunt deficitare în această perioada.

Soluţii: expunere la soare, somn suficient, activităţi recreaţionale.

Nu suntem urşi, ca să hibernăm, dar pe parcursul iernii metabolismul nostru este setat la foc mic“, transmite renumitul medic cardiolog, Adrian Tase.

Lasă un răspuns