Ce se întâmplă cu zilele de concediu „neluate” din anul 2022, pentru angajații din România

Angajații din România care au rămas cu zile libere de luat de anul trecut nu trebuie să-și facă griji. Ei se vor putea bucura în continuare de aceste zile de odihnă, deși anul 2022 s-a încheiat. Totuși, există un termen până la care aceste zile trebuie să fie luate. 

Potrivit Codului Muncii, angajații din România se pot bucura în continuare de zilele libere. Mai precis, aceștia pot cere angajatorului să le acorde zilele libere până la jumătatea anului viitor.

Astfel, conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

De asemenea, în cazul în care contractul de muncă se încheie, iar angajatul nu și-au luat tot concediul de odihnă din anul 2022, zilele rămase o să fie compensate în bani.

„Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, se mai arată în Codul Muncii.

În afara concediului de odihnă, stipulat prin lege, salariații mai beneficiază și de zilele libere legale. În anul 2023, românii se vor bucura de 15 zile libere legale. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii.

Pe lângă ele, executivul a stabilit ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale.

Advertisement

Lasă un răspuns